iPad-vinkkejä


Tähän kokoamme vinkkejä siitä, miten iPadia voi hyödyntää vammaisen lapsen kommunikaatiossa, opetuksessa ja kuntoutuksessa. Sivun julkaisuhetkellä tietojen kokoamiseen ovat osallistuneet Laura Kaipanen, Antti Helander, Terry Grahn ja Miina Weckroth - ja tietojen kokoaminen jatkuu. Liity siis wikiin, lisää omat vinkkisi ja korjaa mahdolliset epätarkkuudet. - Huom. Toki myös muita "tabletteja" voi käyttää samaan tarkoitukseen ja pyydämmekin niitä, joilla on kokemusta esim. Android-laitteista liittymään wikisivun tekijöihin jakamaan tietonsa muiden laitteiden ohjelmista ja ominaisuuksista (perustetaan jokaista varten oma sivu).

Sisällysluettelo

Sovelluksia ("appseja")

Hauskoja vinkkejä appsien käyttämiseen
IPad apuvälineenä
iPadin hankkiminen ja käyttäminen
Lisäosat
Appseista vinkkaavia sivuja muualla
Muita linkkejä iPad-aiheesta


Sovelluksia; appseja


Löydät sovellukset iTunes Storesta laittamalla ohjelman nimen hakusanaksi. Sieltä löytyy linkki ohjelman tekijän sivulle, josta saa lisätietoa. Monesti ohjelmista voi myös löytyä videota YouTubessa, joissa mahdollisesti käyttöohjeita tai joku (esimerkin omaisesti) käyttämässä ohjelmaa. Jotkut näistä ohjelmista toimivat myös muissa tableteissa kuin iPadissa. Vastaava taulukko muiden tablettien ohjelmista voidaan julkaista, kun asiaa tuntevia liittyy mukaan wikiin.


Kuvakommunikaatio-ohjelmia

Kuvake
Ohjelman nimi
Kuvaus
Kuvakirjasto
Plussia
Miinuksia
Oma kokemus - kerro hieman käyttäjästä ja miten appsi on hänen käyttämänään toiminut
Hinta
answers-yesno.gif
Answers:YesNo
Yksinkertainen, halpa kommunikaatio-ohjelma: valinta kahden vaihtoehdon välillä, vaihtoehdot saa pelkällä tekstillä tai kuvallisena. Helppo muokata vaihtoehdot itselleen sopiviksi: voi lisätä omia kuvia, tekstiä ja äänet. Ohjelma on englanniksi, mutta oma ääni on helppo äänittää.

Voi äänittää.


2,99 €

AutismXpress
12 ilmettä/tunnetilaa yhdellä aukeamalla. Mukana ääniefektit.


Aika suppea, eivätkä kaikkia olotiloja ole mukana, joitakin turhia kylläkin. Saako autisti todellakin otetta näihin tunnekuviin? Asiakkaiden arvio: 2 tähteä, kaatuilee/jumiutuu usein.

ilmainen

First-Then Visual Schedule
Voidaan opettaa tapahtumien järjestystä tekemällä kuvalistoja. Kuvat vaihtuvat helposti pyyhkäisemällä. Mahdollisuus liittää kuvaan oma äänite.
VSD library (?)
Voi äänittää.
Ei suomen/ruotsinkielistä puhesyntetisaattoria.

7,99 €

iComm
Useimpia kategorioita ( esim. perustarpeet, leikki, perhe) sisältävä yksinkertainen kommunikaatio-ohjelma. Noin 20 kuvaa/lausetta, joihin puhut itse viestin. Ilmaisohjelma tiettyyn rajaan asti.

Helposti muokattava, voi lisätä omia kuvia ja äänittää. Nopea ja hauska.
Tehty iPhonelle, kuva hieman epätarkka iPad-koossa. Epäselvää, sopiiko iPod touchille (tekstissä maininta, ettei sopisi, mutta muualla väitetään sopivan). Hyvin rajoitettu.

Ilmainen lite / 5,99 €

iCommunicate
Ohjelmalla voi tehdä yksinkertaisia kuvasarjoja, ruudulla näkyvissä 3x4 kuvan ruudukko tai yksi kuva kerrallaan, jolloin pyyhkäisemällä pääsee seuraavaan kuvaan. Voi käyttää omia kuvia, kaapata kuvia netistä ja myös SymbolStix-kuvakirjaston voi ladata. Mahdollisuus tehdä esim. kuvallinen päiväjärjestys tai toiminnan ohjeet. Myös yksinkertaisen, "askeltavan" kommunikaatiokansion tekeminen onnistuu, vaikka kuvia ei voikaan linkittää toisiinsa.
SymbolStix
(10000 kpl)
Voi äänittää.
Ei suomen/ruotsinkielistä puhesyntetisaattoria. Ei linkitysmahdollisuutta kuvasta toiseen.
Tällä ohjelmalla teimme yksinkertaisen "askeltavan" kommunikaatiokansion lapselle, joka ei puhu eikä osaa itsenäisesti käyttää iPadia. Käyttö siis avustajan kanssa. Lapsi sanoo "kyllä" kääntämällä päätä oikealle ja "ei" kääntämällä päätä vasemmalle. Lapselle näytetään aina samassa järjestyksessä otsikot, joiden kohdalla lapsi valitsee (kyllä/ei) koskeeko asia tätä otsikkoa. Otsikot ovat: hätätilanne, tämä hetki, tervehdyksiä, haluan tehdä, haluan mennä, asia koskee sukulaista, asia koskee ystävää, (ja asia tuosta ihmisestä on), minulla on kysyttävää. Kun lapsi ilmaisee, että tästä aiheesta minulla on asiaa, jatketaan otsikon alta löytyviin valintoihin, joista lapsi jälleen valitsee (kyllä/ei) mikä asia on. - Valitettavasti ohjelmassa ei voi tehdä linkkejä kuvasta toiseen, joten avustajan täytyy manuaalisesti siirtyä asianmukaiseen kuvaan/kuvasarjaan, mutta toimii näinkin.
39,99 €

Proloquo2Go
AAC-ohjelma, jonka avulla voi rakentaa kuvitetuista sanoista lauseita, jotka laite puhuu.

Laaja, 7000 sanaa ja 8000 symbolia. Laaja kommunikointikansio, helppo ohjelmointi, kategorioita voi muuttaa/lisätä miten haluaa ja omia kuvia lisätä. Ruudukon saa mielensä ja kykyjensä mukaisesti: yksi kuva per näyttö tai 1x1cm ja kaikkea siitä välistä. Aihiot ja ns pragmaattiset teemat arjen pohjalta. Ei ole 'teemasanakirja'. Rinnakkain peruskategorioita (tervehdykset, esittelyt, kohteliaisuudet, kysymykset jne), laajennettu kokonaisuus (värit, paikat, kulkuneuvot, henkilöt), omat kategoriat (perhe, tutut, paikat, ystävät) sekä paikat (koti, yhteisö, koulu, työ). Lisäksi tässä on keskustelun alkuja. Näkymä: ruudukko tai listattuna. Ipodilla 1-16, ipadilla 1-64 kuvaa ruudulla. Verbien sijamuodot, substantiivien omistusmuodot ja monikot. Rinnakkain symbolit ja kirjoittaminen, joka muuttuu symbolikirjoitukseksi. Helppo kirjoittaa/rakentaa lauseita, tallentaa ne ja tehtä niistä symboleita tai mappeja/kategorioita.

Perheellä voi olla 5 laitetta, kaikissa eri sisältö ja ulkonäkö - tai sama. Keskiyöllä voit saada tehdasasetukset takaisin eli terapeuttina voit kokeilla eri sovelluksia tai testata lapsia ja silti laitteesi on aamulla käyttövalmiina myös muille. Ohjelmointi on suorastaan nautinto. Värit eivät noudata blissiä, mutta ovat selkeitä. Kaikkia kokoja, värejä yms voi muuttaa. Editointia voi sallia tai kieltää. Puhettakin voi säätää, mutta vain kerran vuorokaudessa voi muuttaa AE:n BE:ksi tai päin vastoin. Varastoi tuoreimmat lauseet, eli voit valmistella fraasisi ennen lääkärissä käyntiä tms.
SymbolStix
(lähes 8000 kpl)

Kieli vain englanti. Eikä voi äänittää. Jo vuodeksi 2011 luvattiin, että ruotsinnos (ja sitten suomennos) ovat tulossa.

Kaikista taitaa olla vaikea saada printti.

139,99 €

Scene & Heard
Valittuun kuvaan (esim. iPadiin talletetuista omista kuvista) voi asentaa vapaavalintaisiin kohtiin valinnaisen kokoisia suorakaiteen muotoisia alueita (“Hot Spots”). Tätä aluetta koskettamalla joko 1) kuuluu oma äänite; 2) tulee esiin valittu kuvasymboli; 3) video tai 4) Hot Spot toimii linkkinä toiseen kuvaan. Nämä interaktiiviset kohdat voi merkitä näkyville tai kätkeä. Voidaan laatia omien yksilöllisesti räätälöityjen interaktiivisten kuvien kirjasto tai verkosto vaikkapa sanojen, käsitteiden, kategorioiden tai assosiaatioiden opettamiseksi. Mahdollisuus siirtää kuvia tietokoneelle tai lähettää sähköpostitse.
Widgit symbols
(10000 kpl)
Ilmainen LITE- tutustumisversio. Voi äänittää.
Ei puhesyntetisaattoria suomen/ruotsinkielillä.

39,99 €

Sono Flex
AAC-ohjelma, jonka avulla voi rakentaa kuvitetuista sanoista lauseita, jotka laite puhuu. ("Sukua" Proloque2Go:lle.)
 • kaksi aloitussivuvaihtoehtoa:
  • oletuksena laajempi versio, jossa sanaluokat, ydinsanat, pikatoiminnot sekä noin 50 tilannetta, eli kontekstia, joille valmiit pohjat
  • yksinkertaisempi (aloittelijan, lapsen tms) aloitussivu, jossa mennään tilanteiden mukaan (50 kpl - omat). Lähestymistapana siis tilanne tai tapahtuma (koulu, syntymäpäivä, leikkipuisto, työ...). Asetuksien kautta tämä sivu lähtösivuksi. Tältä pääsee kuitenkin aakkoselliseen hakemistoon, koko sanavarastoon
 • kielioppi (verbien taivutus, omistusmuodot, monikot) painalluksen takana
 • pikafraasit eivät tulostu lausekenttään, eivätkä ne jää historiatietoihin, nimensä mukaisesti 'pikaviestejä' (kattava kommentti- ja kohteliaisuusfraasivarasto)
 • viestit voi kirjoittaa (ilman kuvakkeita) ja 'puhua'
 • lukutaitoinen voi etsiä symboleita kirjoittamalla ja viestin voi myös kirjoittaa ja sitten antaa sen kuulua.
SymbolStix
(11000 kpl)
Ilmainen LITE-tutustumisversio.
Ohje myös pdf:nä.

Lukijaystävällinen: taustavärit eivät häiritse, sillä ne ovat vain pääotsikkotasolla käytössä, muuten vain reunan väri kertoo sanan kuulumisesta tiettyyn luokkaan. Tämä on hieno asia, tikku-ukot näkyvät paremmin valkoista taustaa vasten. (Vastaava toimii myös Proloquo2Go:ssa, johon saa mieleisensä värisystematiikan sitä halutessaan.)
Jos jotain negatiivista, niin toistaiseksi vain englanniksi. Kun sanavarasto on niin laaja, kestänee hetken tietää, mihin asia kuuluu. Yksityiskohtana 'substantivoidut verbit' (esim. uinti, ratsastus) puuttuivat ainakin lite-versiosta kun halusin ohittaa 'to' (love to, like to) sanan käyttöä kun se ei ole prepositio, vaan kuuluu sanontaan 'love to'. Kestää myös hetken oivaltaa, etteivät esim. kaikki verbit tule aakkosellisessa järjestyksessä, yhtenä rykelmänä, vaan 'erissä'.

Terminologia on hieman raskas, mutta ipad/ipodmaailmassa mikään ei ole vaikeaa!

Ilmainen lite / 79,99 €

SoundingBoard
Omista tai ohjelman mukana tulevista piirroskuvista (AbleNet symbol library) voidaan tehdä 1,2,3,4,6 tai 9 kuvan kuvatauluja. Kuviin liitetään oma äänite. Mahdollisuus linkittää tauluja toisiinsa. Voi opettaa sanoja, kategorioita tai käyttää rajoitetusti kommunikoinnin apuvälineenä tai vaikkapa First-Thenin tapaan.
AbleNet symbol library
(hundreds ?)
Voi äänittää.


39,99 €
ilmainen
tc-choice.gif
Tap Speak Choice
(TS Choice)
AAC-ohjelma, jonka avulla voi tehdä kuvista valintoja ja myös rakentaa kuvitetuista sanoista lauseita, jotka laite puhuu. Toistaiseksi markkinoiden ainoa suomalaisella puhesyntetisaattoriäänellä saatava.
PCS-kuvista, omista iPadille talletetuista kuvista tai yksinkertaisista geometrisista kuvioista laaditaan kuvakirjastoja. Kuviin liitetään joko oma äänite tai käytetään puhesyntetisaattorin ääntä. Varsinainen käyttö tapahtuu kuvatauluilla (1-56 kuvaa), joita voi laatia tai muokata joustavasti, jos kirjastot on ajatuksella laadittu. Kuvaa kosketettaessa se ponnahtaa hetkeksi esiin ja saa punaiset reunat. Mahdollisuus viesti-ikkunaan taulun yläosassa, joka tallentaa painetut kuvat pienennettynä järjestyksessä ja ikkunaa painettaessa lausuu ne peräkkäin lauseena. Mahdollisuus saada lausuttava sana tekstinä kuvaan tai jättää pois. Kosketuksen pisin sallittu kestoaika säädettävissä, samoin paljonko sormi saa liukua kosketettaessa. Mahdollisuus äänimerkkiin, jos huono kosketus. Puhesyntetisaattorin nopeus säädettävissä.
DynaVox/Mayer-Johnson PCS core library
(4500 kpl; BoardMaker-kuvia)
Suomenkielinen puhesyntetisaattoriääni ("Sanna") ja myös mahdollista äänittää itse. Mukana kuvat, jotka ovat monille tuttuja ennestään BoardMaker-ohjelmasta.
Kuvat ovat englanninkielellä. Tekstin voi tietysti vaihtaa, mutta haku tapahtuu englanniksi.

109,99 €

TapSpeak Sequence
Toimii samaan tapaan kuin Step-by-Step -kommunikaattori, joka onyhden painikkeen kommunikaattori, johon voi äänittää useampia viestejä peräkkäin ja aina uudella painalluksella tarina jatkuu.

Toisin kuin kommunikaattorissa, tässä appsissa äänitysten aika ei ole rajattu ja entiset äänitykset voi tallettaa ja käyttää uudelleen.


Standard 23,99 € / Plus 39,99 €

TalkTablet FI
AAC-ohjelma, jolla voi muodostaa lauseita. Näkymässä voi olla vähän tai paljon kuvia. - Suomenkielinen päivitys luvattu keväällä 2012 - kokemuksia toivotaan saavan tälle sivulle!
SymbolStix 12000 kpl69,99 €

Voice4U
Pienimuotoinen kommunikointiohjelma, 160 sanaa, aakkosellinen luettelo, valmiina 12 kategoriaa. Samantyyppisiä 'ukkeleita' kuin valtion äänestämismainoksessa. Kategorioita voi tehdä lisää, samoin sanoja. Lisätä voi tuhansia kuvia, joten tästä saa aika ison kommunikointiapin. Helppo poimia netistä kuvia. Ruudukko on käytössä vain iPadissa, ei pienissä laitteissa.
Omat kuvat, joissa
"alien-like characters" (n. 1000 kpl)
Voi äänittää. Helppokäyttöisyys, lisää kuvia saa netistä ja omista kuvista helpolla.
Ei puhesyntetisaattoria suomen/ruotsinkielillä. Sama sana voi kuulua vain yhteen kategoriaan, tähän on tulossa parannus.

39,99 €

alkuun.gif

Omat kirjat/tarinat

Kuvake
Ohjelman nimi
Kuvaus
Plussia
Miinuksia
Omia kokemuksia
Hinta

Book Creator for the iPad
Kirjan tekemiseen, voi äänittää. Monipuolisemmat työkalut kirjan ulkonäön taittamiseen kuin monissa muissa tässä mainituissa pikku kirjojen tekoon tarkoitetuissa ohjelmissa (esim. tekstiä voi olla hyvinkin paljon). iKirjan voi sijoittaa iPadin ikirjahyllyyn.3,99 €

Pictello
Pictellon avulla voi tehdä puhuvia valokuva-albumeita ja puhuvia kirjoja. Kuvakirjan avulla voi myös opetella jotain, esim. sosiaalisia taitoja tai miten jokin askare suoritetaan. Jokaisella sivulla voi olla kuva ja enintään 5 riviä tekstiä, joko oma äänitys tai suomenkielinen puhesyntetisaattoriääni "Sanna" voi lukea kirjoitetun tekstin. Tarinat voi jakaa muiden Pictello-käyttäjien kanssa iTunes File Sharing'n avulla tai langattoman yhteyden kautta.
Helppo ja yksinkertainen käyttää, sopii hyvin pikku kuvatarinoiden kertomiseen. Suomenkielinen puhesyntetisaattoriääni "Sanna", voi myös itse äänittää. Tarinat voi jakaa muiden kanssa.

Mukava tehdä tarinoita, joilla lapsi voi kertoa muille, mitä on tehnyt. Kirjalla "Minä tykkään" lapsi voi kertoa, mitä haluaa tehdä ja kokea. Eräs perhe oli tehnyt oman perheen esittelyn nimellä "Hullunkurinen perhe", se on todella hauska!
14,99 €

Stories2Learn
Pikku kirjan/tarinan tekemiseen. Kevääksi 2012 luvattu uusi ominaisuus, että tarinoita voi jakaa muiden kanssa.10,99 €

My Stories
Pikku kirjan/tarinan tekemiseen.2,39 €

My Story - Book Maker for Kids
Kirjan tekoon työkaluja, joilla voi piirtää, lisätä valokuvia, äänittää, kirjoittaa ja jakaa kirjan muiden kanssa. Valokuvan päälle voi piirtää!1,59 €
photomanagerpro.gif
Photo Manager Pro
Kuvien järjestelemiseen tarkoitettu ohjelma, jota on käytetty reissuvihkona päiväkodin ja kodin välillä!
Helppo käyttää, voi käyttää reissuvihkona


2,39 €

alkuun.gif

Viittomia

Kuvake
Ohjelman nimi
Kuvaus
Plussia
Miinuksia
Oma kokemus
Hinta

Ritade tecken
Riikinruotsalaisia viittomakuvia. Hyvin selkeitä ja yksinkertaisia, mustavalkoisia piirroskuvia. Aakkosjärjestyksessä (på svenska) noin 2000 viittomaa, myös kategorioita ja suosikkeja ja historiatietoa. Noin 80-90% ruotsalaisista viittomista on samoja kuin suomenkieliset ja suomenruotsalaiset viittomat.
Vuosittain tulossa 120+120 viittomaa lisää. Osoitteessa www.ritadetecken.se palvelu, jolla voit ilmaiseksi ladata kuvat itsellesi ja käyttää näitä jpeg- ta/tai BMP-kuvia myös missä tahansa muussa ohjelmassa. Kuvat on tehty yhteensopiviksi Symbolikirjoituksen kanssa sekä Communicate in Printin kanssa. CD:n voi ostaa, silloin pääsee rekisteröitymään ja käyttämään muita palveluja netissä.
Nimenomaan riikinruotsalaiset aakkoset ja numerot poikkeavat meidän vastaavista (varsinaisista viittomista siis n. 80-90% ok). Itse on tiedettävä, mitkä eivät sovi omaan kieleemme. Toisaalta voi aina verrata Papunetin ja SUVI-viittomien kanssa. Nopeasti saa poimituksi erikseen joko kaikki 'sopivat' viittomat tai sitten kaikki riikinruotsalaiset voi siirtää omaan kategoriaan, joskin ne jäävät aakkoselliseen hakemistoon.

2,99 €

Teckenspråk
Videoclippejä noin 350 riikinruotsalaisesta viittomasta. Viittomat muistuttavat SUVI-viittomia.
Selkeitä filmejä.
Tiedettävä, mitkä riikinruotsalaiset viittomat sopivat omaan kieleen. Lukumäärä pieni (350 kpl).

7,99 €

alkuun.gif

Pään liikkeellä ohjattavia

Kuvake
Ohjelman nimi
Kuvaus
Plussia
Miinuksia
Oma kokemus
Hinta

Eye Viewer
Kuvien katseluohjelma, jota voi ohjata pään liikkeellä. Ohjata voi iPadin kuvakansioita (PCS yms. kuvia ja tehdä valintoja). Katso demo http://youtu.be/5m8Sikr78Pc

iPadin kannalta miinusta on se, että ohjelma on optimoitu iPhone 5:lle.
Ohjelman aikaisempi versio 1.4. toimii iPad2:ssa paremmin kuin uudempi versio 1.5.
ilmainen
alkuun.gif

Yksinkertaisia (opetus)ohjelmia

Kuvake
Ohjelman nimi
Kuvaus
Plussia
Miinuksia
Oma kokemus
Hinta
alphababy.gif
AlphaBaby
Näytön kosketuksesta tulee esiin kirjaimia, muotoja, värejä, numeroita tai kuvia. Quiz- vaihtoehdossa kone käskee painamaan oikeaa kuvaa/kirjainta jne ja kehuu onnistumisesta. Mahdollisuus lisätä omia kuvia ja äänittää kaikki äänet suomeksi.
Voi äänittää. Aikuisellekin haastetta kääntämisessä - osaatko nimetä kaikki muodot omalla äidinkielelläsi?


0,79 €

Amazing Shape Puzzle
Palapelejä eri muodossa. Sanojen oppiminen monella maailmankielellä.ilmainen lite / 0,79 €

Animal Feeding Fun
Peli, jossa hipaisuliikettä harjoitellaan. Ruokaa 'heitetään' elämille. Eläimiä koskettamalla selviää niiden nimi. Liikeradan harjoittelu: osuminen, voimankäyttö, kaari. Muistuttaa Papunetin porkkanan viskomispeliä.

Vaihtelua vain hankkimalla koko sarja, eli lisäosia.

ilmainen (maksamalla lisäosia)

Animal stickers
Valitse maisematausta ja sijoita siihen eläimiä, pilvia, pensaita - kuin tarravihkossa. Näin tehtyjä kuvia voi säästää omissa kansioissa ja lähettää s-postissa muille.


Kivaa ajanvietettä, palkitsevaa kun taiteen teko on fyysisesti haastavaa.
0,79 €

Baby Finger
Yksinkertainen, ilmainen ohjelma, jossa näytön kosketuksesta tulee esiin kuvio ja hassu ääni (esim vessan veto, ovikello, paukku).Ilmainen

Bright Start Baby
Suunniteltu vauvan näköaistin stimuloimiseen; isokontrastinenIlmainen

Cake Doodle
Koko leivontaprosessi reseptistä valmiiseen, kuorrutettuun kakkuun. Luovuudelle ei rajaa. Hauskaa, konkreettista leipomista!

Jos fyysisiä rajoitteita, on tässä samoja ongelmia kun kaikissa hipaisuohjelmissa - kaikki menee päin honkia ajoittain… Toisaalta tällä saa tehdyksi sellaista, mitä ei muuten pystyisi tekemään, jos ei voi piirtää tai kirjaimen raapustaminen kestää tunnin.
Mahtava leipomiskokemus! Tässä yhdistyy ADL (tarvikkeet, leikkaaminen, veivaaminen, kaataminen, odottelu) ja koristelu. Oman valokuvankin voi sijoittaa keskelle kakkua, minkä sitten voi lähettä s-postitse jollekin. Luovaa toimintaa, ihanaa niille, joille piirtäminen on vaivalloista tai mahdotonta. Kanamunien rikkominen ja litkujen kaataminen kivaa!
0,79 €

Create a Car
Rakenna auto valitsemalla alusta ja siihen erilaisia osia.0,79 €

Fruit Ninja
Peli, jossa murskataan hedelmiä. Liikerata ja osumatarkkuus treenissä.ilmainen Lite-versio / 2,39 €

Farm for Toddlers
Pikkulasten kuvakirja. Paina, katsele ja kuuntele.ilmainen

I hear ewe - Animal Sounds for Toddlers
Kulkuneuvojen (12) ja eläinten (24) ääniä.ilmainen
peekaboo-barn.gif
Peekaboo Barn
Lato, jota koskettamalla ovet avautuvat, ja esiin tulee ääntelehtivä eläin. Alkuperäinen englanniksi, mahdollisuus muokata teksti ja äänittää suomenkielisenä.
Voi äänittää.

12-v. Roopen lemppariohjelma.
1,59 €
peekaboo.gif
Peekaboo! Guess Who?
Eläimiä pilossa, pitää arvata oikein äänen perusteella ja valita oikea kuva, jotta ovet avautuisivat.1,59 €

RainDrops
Peli, jossa otetaan kiinni sadepisaroita.1,59 €
soundtouch.gif
SoundTouch
6 kuvataulua, 12 piirroskuvaa kussakin (esim. kissa, lehmä jne). Kuvaa kosketettaessa se peittyy harmaalla ja esiin ponnahtaa näytönkokoinen asianmukainen valokuva, kuvan nimi sanotaan, (esim.”kissa”), sitten seuraa asianmukainen ääni (esim.naukumista). Paluu kuvatauluun uudelleen koskettamalla. Kuvataulu valitaan alareunan pienestä valikosta. Kuvien kokoa tai lukumäärää kuvataulussa ei voi säätää, valittava alue 4 x4 cm kokoinen neliö. 1 valinnainen kieli, ml suomi, valitaan iPadin asetusten kautta.
Mahdollisuus suomen kieleen.

Toimii esim. kommunikaatio-ohjelma Tapspeak Choiceen valmistavana harjoitusvälineenä.
2,99 €

Tap-n-See Zoo
Suunniteltu näkövammaisille lapsille, suuri kontrasti, kirkkaat värit, selkeä kuvio. Tarkoituksena koskettaa hitaasti kosketusta kohti liikkuvaa eläimen kuvaa. Onnistumisesta kannustava äänipalkinto.Ilmainen lite / 2,39 €
taptapbaby.gif
TapTap Baby
Muutama yksinkertainen ohjelma: mm. apina, jolla erilaisia ilmeitä esim. surullinen, iloinen sekä talo ja piha, jossa esineitä koskettamalla tapahtuu jotakin.1,59 €
alkuun.gif


Tunteita opettavia appseja

Kuvake
Ohjelman nimi
Kuvaus
Plussia
Miinuksia
Oma kokemus
Hinta
touch & learn.jpg
Emotions
Touch and learn
Pelin tarkoitus on opettaa tunteiden tulkitsemista kuvista. Ruutuun tulee aina neljä kuvaa lapsista, joilla on erilaisia ilmeitä. Samalla ääni kertoo yhden ilmeen nimen ja pelaajan on valittava oikea ilme. Oikein valittaessa, palkkioksi saa kehuja. Ilmeet vaikeutuvat, sitä mukaan kun ohjelma etenee.
Ohjelma on englanninkielinen ja siten auttaa oppimaan kieltä.
Ohjelma on vain englanniksi ja tarvitsee siten aikuisen rinnalle kääntämään.
Ohjelman kuvat ovat hyvin laadukkaita ja niitä on kiehtovaa katsella. Tunteiden tulkitseminen kasvonilmeistä saattaa olla hankalaa, joten tähän tarkoitukseen tarkoitettu harjoitusohjelma on tervetullein. Ohjelmassa käytetty ääni on todella miellyttävä, ja kehut ymmärtää vaikka millä kielellä. Meidän perheen pelaajilta on löytynyt pitkään kiinnostusta peliin, eikä englanninkieli tunnu vähentävän pelaamista ollenkaan. Silti olisi loistavaa, jos pelin saisi myös suomeksi. Peliin saa nauhoitettua itse suomenkielisen puheen.
ilmainenalkuun.gif


Yksinkertaisia (opetus)ohjelmia, jossa oma ääni tärkeä

Kuvake
Ohjelman nimi
Kuvaus
Plussia
Miinuksia
Oma kokemus
Hinta

Articulation Station
Englanninkielinen artikulaatioharjoitus, jossa äänteitä ja kertomuksia, nauhoitusmahdollisuus.
Hyvä kokonaisuus, englanniksi.
Vain englanniksi.

Ilmainen kokeiluversio / pro versio 39,99 €

Talking Tom
Aikuistakin koukuttava tuoteperhe. Kissa toistaa sen, minkä sanot tai laulat. Se kehrää kun silität sitä. Voit 'tapella' sen kanssa. Se juo maitoa. Sillä voi tehdä videoclippejä.
Tämä voi houkutella lapsen ääntelehtimään kun lapsi saa suoraa palautetta. Vaikka ääni on mikkihiirimäinen, sitä jaksaa kuunnella. Vuorovaikutteisia ominaisuuksia.
Lisämyyntiä joka välissä, eri versioita ja laajempi tuoteperhe tarjolla.

ilmainen (maksamalla lisää)
Tenkka-Poo_R.gif
Tenkka-Poo_S.gif
Tenkka-Poo R
tai
Tenkka-Poo S (Tutoris Oy)
Tenkka-Poo on 4-8-vuotiaille lapsille suunnattu puhe- ja toimintaterapeuttien suunnittelema toiminnallinen muistipeli tabletille, jonka avulla /r/ tai /s/-äänteiden opetteleminen on hauskaa. Tenkka-Poo -muistipeli on suunniteltu monikäyttöiseksi ja tarjoaa yli 50 /r/ tai /s/-sanaa ja toiminnallista tehtäväideaa. Sovellus on suunnattu lasten kotiharjoittelun tueksi, terapeuttien käyttöön sekä lasten kanssa työskenteleville tahoille. Nyt matkimaan merirosvojen temppuja ja hurjaa /r/:n pärinää ja /s/:n suhinaa!
 • Suomenkielinen teksti ja ääni
 • Sanalistasta voi valita harjoiteltavat sanat/tehtävät
 • Lapsi voi nauhoittaa oman puheensa ja verrata sitä malliin
 • /r/ tai /s/-äänteen paikka vaihtelee sanassa
 • Vinkki-osio, josta löytyy lisää harjoitusideoitaTenkka-Poo R on ilmainen, uudempi Tenkka-Poo S 4,49 €

alkuun.gif

Yksinkertaisia (opetus)ohjelmia numeroista

Kuvake
Ohjelman nimi
Kuvaus
Plussia
Miinuksia
Oma kokemus
Hinta

123 Tracer lite
Numerot ja määrät sataan. Kirjoita viivoja pitkin numeroita. Laske.
Vaikkakin englanninkielinen, onnistuu leikkiminen ja oppiminen omalla kielellä. Motoriset kirjoitusharjoitukset.


ilmainen

Tell Time - Little Matchups Game
Kellonaikojen opettelemiseen. Melko vaikeakin siis.
Voi äänittää, jolla tavalla ohjelman saa siltä osin omalle kielelle.


ilmainen

alkuun.gif

Vilautuskortteja (Flash cards) / kuvia

Kuvake
Ohjelman nimi
Kuvaus
Plussia
Miinuksia
Oma kokemus
Hinta

Whopping
Kokoelma "slideshow"/kuvakirja appseja, joissa kuvia, videoita ja ääniä. Aiheena mm. sammakot, lentokoneet, kuorama-autot jne.Ilmainen - muutama euro

alkuun.gif

Hupiohjelmia

Kuvake
Ohjelman nimi
Kuvaus
Plussia
Miinuksia
Oma kokemus
Hinta

Fluidity
I love fireworks
Line art
1000 + lines
Midnight HD
Retina
Tesla Toy
Uzu
Näyttäviä visuaalisia vasteita antavia hupiohjelmia, jotka reagoivat sen mukaan, mihin kohtaan näyttöä koskee ja kuinka monella sormella ja miten sormea liikuttaa näyttöä pitkin.
Yksinkertaisia käyttää itsenäisestikin ja luultavasti edesauttavat iPadin koskettamisen muuttumista tietoisemmaksi, jos siinä on ongelmia.


ilmaisesta - 1,59 €

Pocket Pond HD
iFish Pond HD
Interaktiivinen kalalammikko, mukana interaktiivisesti loiskiva ääni, reagoivia kaloja ym. Maksullisessa versiossa jokunen lisävaihtoehto, kuten mahdollisuus kalastaa ongella.
Hyvin autenttinen.

Kun pitää vedestä, mutta iPadin koskettaminen vaikeaa, tämä motivoi.
ilmainen
2,39 €

alkuun.gif

Yksinkertaisia musiikkiohjelmia

Kuvake
Ohjelman nimi
Kuvaus
Plussia
Miinuksia
Oma kokemus
Hinta
ratatap.gif
Ratatap Drums
Rummutilmainen
virtuoso.gif
Virtuoso;

Cat Piano
Pianoilmainen

50 in 1 Piano HD
Piano ja muita instrumentteja, käytettävissä enemmän vaihtoehtoja kuin ilmaisissa ohjelmissa. Mm. demobiisejä, kappaleiden opetusta.1,59 €

Pluto Learns Piano HD
Pianonsoiton opettelemiseen. Ilmaisversiossa Tuiki, tuiki tähtönen ja Joutsenlampi. Voit yrittää soittaa tahdissa painamalla hetkellisesti valaistuja koskettimia tai voit soittaa mitä vaan omaan tahtiin rinnakkain.


Ei oikein pysy tahdissa mukana, ellei soita omasta päästä. Reaktioaika johtaa siihen, että soitamme epävireisesti.
ilmainen
Smule.png
Magic Piano
Smule
http://www.smule.com/apps
Voi soittaa pianoa eri tavoilla (koskettimet spiraalissa, ympyrässä, piilossa mustassa taustassa)

Hieman hankala löytää ilmaista soitto-osiota (appsin avautuessa paina vas. yläkulmassa olevaa pilveä, sen jälkeen valikosta: Solo)
Omaa tytärtä kiinnostaa eniten soittaa pianoa mustassa taustassa - ruutua
koskettavat sormen päät tulevat näkyviin valopalloina ja koskettimet ylälaidassa
ilmainen


alkuun.gif

Yksinkertaisia piirtämis- ja väritysohjelmia

Kuvake
Ohjelman nimi
Kuvaus
Plussia
Miinuksia
Oma kokemus
Hinta

123 Color HD
Numeroita, kirjaimia, värejä 6 kielellä (joista yksikään ei suomi tai ruotsi), musiikkia, ääniefektejä ja animaatioita. Voi siis värittää, väritetään alue kerrallaan numeroiden mukaan.3,99 €

Art of glow
Piirustusohjelma, sipaisulla saa säädettävän kokoisten ja muotoisten ja väristen kuvioiden vanan, joka himmenee pois tai syntyy yhä uudelleen. Vanoilla voi piirtää kuvan, kuvion tai kirjaimen, jonka voi sitten tallettaa ja vaikka piirtää päälle lisää erikseen valinnaisesti sykkivää tai häviävää kuviota.ilmainen

Drawing Den
Kuvien värittämistä tai uuden kuvan piirtämistä. Ilmaisversiossa kaksi valmista kuvaa, loput pitää ostaa. (Tai ladata unlocked-versio suoraan).ilmainen / 2,39 €

Drawing Pad
Koskettamalla ja raaputtamalla teet taideteoksia
Kivaa katseltavaa, vähin voimin ja heikollakin motoriikalla saa paljon aikaan.


1,59 €

Hello Color Pencil
Piirustusohjelmailmainen

My coloring book
Väritysohjelma, yhdellä kosketuksella värittyy koko alue.ilmainen - 0,79 €

Rasmus Nalle
Väritysosassa voit valita pensselin, jolloin sormen koskettama ala värittyy tai maalipurkin, jolloin yksi kosketus värittää koko alueen. Ohjelmassa myös muita osioita, mm. muistipeli.ilmainen

Scratch a Sketch Lite
Ei varsinaisesti piirustus- vaan oikeastaan raaputusohjelma. Näytön kosketuksesta kuvan päällä oleva musta pyyhkiytyy pois.ilmainen
alkuun.gifTietokirjan tapaisia appseja

Kuvake
Ohjelman nimi
Kuvaus
Plussia
Miinuksia
Oma kokemus
Hinta

Birds of Northern Europe
Pohjois-Euroopan lintukirja, 352 lintua myös suomen- ja ruotsinkielillä. Piirroskuvia, valokuvia, laulu- ja kutsuääniä, levinneisyyskarttoja.
Lintukirja, joka kulkee mukana luonnossa.
Olisipa vielä ominaisuus, jolla tunnistaisi luonnossa laulavan linnun!

16,99 €Hauskoja vinkkejä appsien käyttämiseen


Suomenkielisen äänen "Sannan" äänen saa muutettua "aika päteväksi miehen ääneksi madaltamalla äänenkorkeutta asetuksista esim 80%:iin". (Viite: Fb-ryhmä)
alkuun.gifiPad apuvälineenä


 • Painikkeena: Hankkimalla "Switchamajic Controllerin" (279 dollaria) ja Switchamajic-appsin (ilmainen), saa iPadista painikkeen, jolla voi ohjata elektoniikkaleluja.
 • 105 tapaa käyttää iPadia vuorovaikutuksen tukemiseen kehitysvammaisten päivätoiminnassa:
 • Pratsam Reader on Celian maksuton äänikirjojen kuuntelusovellus. Sovelluksella voit kuunnella äänikirjoja ja äänilehtiä iPhone tai iPad laitteestasi.
  • Äänikirjapalvelut ja sovelluksen käyttö ovat asiakkaalle täysin maksuttomia.
  • Kirjojen kuuntelu ja sovelluksen käyttö vaatii kirjautumisen ja asiakkuuden avaamise.
  • Asiakkuus aloitetaan nykyisin pääsääntöisesti asiakkaan omassa kirjastossa. Helsingissä Celian verkkoasiakkaita rekisteröidään tällä hetkellä Itäkeskuksen, Malmin, Lauttasaaren, Rikhardinkadun ja Kallion kirjastoissa.
  • Henkilön itsensä antama suullinen ilmoitus riittää. Jos lähiomainen tai muu hoitaa liittymisen, hän tarvitsee henkilöltä valtakirjan asian hoitamiseen.
Lue lisää:

iPadin hankkiminen ja käyttäminen


 • Kun olet hankkimassa iPadia lapsesi käyttöön, on valittava laitteen muistin määrä (16, 32 tai 64 Gt.) On toki mahdollista ostaa myöhemmin vaikka ulkoinen muisti, mutta sellainen aina lisää tarvittavien esineiden määrää.
 • Myös musiikki vie yllättävän paljon tilaa. Jos olet ladannut musiikin tietokoneellesi, käy kurkkaamassa, paljonko. Musiikin viemää tilaa iPadilla voi pienentää rastittamalla asetuksista "Muunna suurempaa bittimäärää käyttävät kappaleet 128 kb/s AAC-muotoon".

alkuun.gif

Lisäosat


 • Suojia, joka sopii iPadille silloin, jos odotettavissa kovakouraista käsittelyä:
  • iPad 2 Griffin Survivor Military Duty Case. "Testattu ja sertifioitu täyttämään ja ylittämään USA:n puolustusministeriön standardi 810F. Griffinin Survivor Military-Duty -kotelo on suunniteltu suojaamaan iPad 2 -laitteesi ulkoisilta vahingoilta erikoisolosuhteissa, kuten sade, lika, pöly, hiekka, värinä, isku ym." (Viite: www.mytrendyphone.fi Myynnissä myös muissa nettikaupoissa (googleta). Todistettavasti nähty mustan lisäksi myös vaaleanpunaisena.
  • GoNow Case. iPAD suoja, joka suojaa kolhuilta ja putoamiselta ja jonka luvataan myös lisäävän iPADin äänen voimakkuutta. Lue lisää www.attainmentcompany.com/gonow-case
  • GripCase -suojasta saa hyvän otteen myös, ks. Suomen edustajan Ilona IT:n myymiä iloisen värisiä malleja: http://www.ilonait.fi/web/gripcase/
 • Vinkki iPadin kiinnittämiseen: Kun iPadissa on esim. padlette-pidike (oikeanpuoleinen kuva) , niin sen avulla tabletin voi kiinnittää vyöllä kätevästi esim. tähän Ikean atk-pöytään! Kuvassa M-Edge suojakuori

Pöytälevyn kaltevuutta voi myös säätää!

GripCase_Ikea-poydalla.jpgGripCase_takaa.jpg


Appseista vinkkaavia sivuja muualla


Hämmästyttävän usein jää hieman hämäräksi, kuka tai mikä taho appseja esittelee näissä blogeissa tai muuntapaisella sivullaan. Joka tapauksessa, kun löydät näistä linkeistä (tai muualta) toimivan appsin, muistathan jakaa tiedon tällä sivulla meidän muiden kanssa.

Sivun osoite
Mistä kyse ko. sivun mukaan
appsforaac.net
Huom! Tällä sivulla nimenomaan AAC-appseja
Yhteisöllinen sivu, joka kokoaa tietoa AAC-appseista. Voit liittyä mukaan ylläpitämään sivua (kuten tätä wikiä!). Alunperin sivun on perustanut englantilainen toimintaterapeutti Will Wade.
"AppsForAAC is a community created website. Please do help to keep it updated. This site has been put together to be the definitive collection of AAC Apps for the iPod, iPhone & iPad. The site has been together as a result of a talk at BETT 2011, by Will Wade, an Occupational Therapist at the ACE Centre, Oxford."
a4cwsn.com
Arvioita appseista erityislasten näkökulmasta.
"Apps for Children with Special Needs (a4cwsn) is committed to helping the families and carers of children with special needs and the wider community of educators and therapists who support them, by producing videos that demonstrate how products designed to educate children and build their life skills really work from a user perspective. Our aim is that these videos, along with relevant information and advice from an independent source you can trust, provides valuable insight into whether a product is suitable for its intended purpose or not, enabling sensible buying decisions to be made."
autismspeaks.org/autism-apps
Yhdysvaltalaisen Autism Speaks-järjestön kokoama lista, kommunikoinnin ja kuntoutuksen appseja.
"Autism Speaks was founded in February 2005 by Bob and Suzanne Wright, grandparents of a child with autism. Their longtime friend Bernie Marcus donated $25 million to help financially launch the organization. Since then, Autism Speaks has grown into the world's leading autism science and advocacy organization, dedicated to funding research into the causes, prevention, treatments and a cure for autism; increasing awareness of autism spectrum disorders; and advocating for the needs of individuals with autism and their families."
babieswithipads.blogspot.com
Blogi, jossa appseja pienille vammaisille lapsille.
"This blog is designed to document infants/toddlers with disabilities using an iPad to promote their development"
blog.easystand.com/2010/05/ipad-apps-for-kids-with-special-needs
Jackie Kaufenbergin lista appseista erityislapsille.
blog.friendshipcircle.org/2011/02/07/7-assistive-communication-apps-in-the-ipad-app-store
Friendship Circle Blog (Michigan, USA) blogissa kirjoituksia erityistarpeista ja iPadista. Linkki vie yhteen niistä (jonka aiheena kommunikaatio-ohjelmat), katso myös muita.
"Friendship Circle of Michigan is a non-profit organization that provides programs and support to the families of individuals with special needs. Nine posts about the Special Needs iPad & App."
dart-gbg.org/public/anpassningar/iOS-Android-appar.pdf
UUSI
Tietoa kommunikaatio-ohjelmista, koonnut "Ruotsin Tikoteekki" DART. Ruotsinkielellä. "Program till Apples iPhone, iPod Touch, iPad – och några för Android. Här är en lista med en del av det jag hittills hittat, främst vad gäller iOS-appar, inom områdena alternativ och kompletterande kommunikation, symbolstödd eller textbaserad uppläst kommunikation, språk och kognition mm, samt lite angränsande för tids- och planeringsstöd, schema- och kalenderprogram och lite annat."
geekslp.com
Puheterapeutti M.S, CCC-SLP Barbara Fernandesin blogi, jossa appsiarvioita voi tutkia mm. kategoriasta AAC.
"Your source of educational apps and technology information." (CCC-SLP = Certificate of Clinical Competence in Speech-Language Pathology; American Speech-Language-Hearing Association)
ipadspecialed.blogspot.com
Uusi-Seelantilaisen erityiskoulun appsi-arvioita.
"Here we are going to review different apps that the students here at Sommerville School are using, show all the apps that we have tried and invite you to add your own comments and thoughts.
lilliespad.com
Vammaisen lapsen isän blogi, johon hän kokoaa kaikenlaista tietoa iPadin käyttämisestävammaisen lapsen kanssa.
"I am the father of a beautiful daughter named Lillie who has severe cerebral palsy and CVI. The mission of this site is to be a resource for everything special needs related to the iPad and the iPhone. Whether it be apps, app giveaways, videos, music, news stories, accessories, links, helpful hints, etc. My hope is to have this site be a trusted resource for the special needs community."
lovethatmax.com
Vammaisen lapsen äidin blogi, jossa kokemuksia myös appseista. (Etsi blogikirjoituksista otsikoiden perusteella.)
momswithapps.com
Appsien tekijöiden joukko esittelee omatekoisia appsejaan, jotka "perheystävällisiä".
"Moms With Apps was spearheaded by four moms who were developing family-friendly apps and connected over Twitter. Moms With Apps is a collaborative group of family-friendly developers seeking to promote quality apps for kids and families. Most of our membership is comprised of parents who have launched their own apps on the App Store, have their own access to iTunes Connect, and have the time and inclination to share best practices with other app developers."
katharinasipad.blogspot.com
Ruotsinkielinen blogi.
"iPad i skolan - Appar och annat intressant om iPad i skolan."
ocali.org/up_archive_doc/Apps_Designed_with_Disability_in_Mind.pdf
PDF-esitys tammikuu 2012; Apps Designed with Disability in Mind by Heather Bridgman and Nick Weiland, Ohio Center for Autism and Low Incidence (OCALI)
schrockguide.net/ipads-in-the-classroom.html
Tämä sivu lupaa olla opas kaikkeen: Kathy Schrock's Guide to Everything. Ohjeita löytyy ainakin iPadin käyttämisestä opetuksessa."iPads in the Classroom. This site will be both a support site for my presentations about iPad use for teaching and learning and also include links to other iPad information pages."
smartappsforkids.com
Appsien kehittäjät voivat lähettää appsinsa sivulle arvioitavaksi.
"Smart Apps For Kids offers developers a fantastic way to precisely reach their target audience: parents seeking the best iPad and iPhone apps for their children. Our goal is to be the most complete source for parents and educators looking for info on an app before a purchase. If Smart Apps gives an app a good review, readers know they can trust it."
spedapps2.wikispaces.com
Yhdysvaltalaisten puheterapeuttien perustama wiki, jossa appseja. KANNATTAA KATSOA TÄMÄ!
"The founding members of this wiki consist of "old" therapists, with over 200 years of experience working with special populations and technology. We hope that people will use this site to make informed decisions before downloading. Our purpose in creating this wiki is to foster collaboration around how applications can be used in unique ways to support learning in home, school, and therapy settings."
supportforspecialneeds.com/2011/05/23/shannon-des-roches-rosas-ipad-app-list-for-special-needs
Shannon Des Roches Rosan lista appseista erityislapsille.
"Shannon Des Roches Rosa is a founder and co-editor of the Thinking Person’s Guide to Autism book and blog project. She writes and speaks frequently on how her son’s iPad supports his learning and independence."
teachwithyouripad.wikispaces.com/iPad+Apps
Wikisivu, jolle kootaan appseja, joilla voi opettaa (jotain). Ylläpitäjä on Nathan Stevens -niminen henkilö, jolla myös blogi nimeltä The Educational Engineer.
"Bridging the gap between research and practice in implementing scientific principles in teaching."
techinspecialed.com
Blogi, jossa vammaisten lasten vanhemmat jakavat tietoaan erityisopetuksen appseista. Esittelyjä voi tarkastella järjesteltyinä, katso esim. kategoria Communication.
"We are parents of special needs and Neurotypical kids. We think technology can make a significant difference in the lives of special needs kids. We are always looking for a tools to help our kids. This blog is our attempt to share those technologies with others. This is a website to collect and share tools, hardware and applications available for the enhancement of technology in education with emphasis in Special education."
ties2011.wordpress.com/contact/free-apps
UUSI
Ilmaisia sovelluksia ja vinkkejä. Jaatisellakin vieraillut Mark Coppin jakaa myös erityistarpeisiin suunniteltuja sovelluksia ennen niiden muuttumista maksullisiksi.
"What Can't You Do with the iPad/iPod Touch in the Classroom?"

alkuun.gif

Muita linkkejä aiheestaiPad lasten kuntoutuksessa ja opetuksessa
Facebookissa ryhmä keskustelee aiheesta.
Terapiapsi.fi - kosketuksen taikaa
UUSI
Sivustolle on koottu ja kootaan (sivut julkaistu 5/2014) kuntoutukseen sopivia sovelluksia ja niiden käyttäjäkokemuksia. Kuka tahansa voi lähettää vinkkejä uusista sovelluksista, joten jokainen voi osallistua tämän sivuston rakentamiseen. Lisäksi sivustolta löytyy tietoa mobiililaitteen, tablettitietokoneen tai älypuhelimen, hankinnasta ja sen käytöstä kuntoutuksessa. Sivut ovat koottu toimintaterapiakuntoutuksen näkökulmasta, mutta niiden sisältöä voi hyödyntää myös muussa kuntoutus- ja opetustyössä, sekä jokapäiväisessä kotiarjessa. /26.6.14
http://www.ilonait.fi/web/lataa-ipad-oppaita/
Ilmaisia iPad-oppaita Ilona IT:ltä, mm. iPad oppimisvälineenä ja iPad musiikin opetuksessa! eBooks-kirjat toimivat iPadilla ja Applen tietokoneilla.alkuun.gif


iPad-kuvakkeiden kokosuositus: 60x60pikseliä, 72 pikseliä/tuuma.

Tule mukaan rakentamaan näitä sivuja! Lisää omat vinkkisi ja kokemuksenne, niistä voi olla muille vammaisperheille paljon iloa ja hyötyä. Jos Sinulla on kysyttävää, älä epäröi olla yhteydessä Jaatiseen