MIKÄ ON JAATISWIKILIITY MUKAAN KIRJOITTAMAAN WIKIÄ KIRJOITUSOHJEET YHTEYSTIEDOT
ray150.gif

Tervetuloa JaatisWikiin!

- VINKKEJÄ, TIETOA JA LUOVAA AJATTELUA VAMMAISTEN LASTEN JA NUORTEN ASIOISSA


Protone.JPG
Tekstipuhelupalvelu
Swingboard.jpg
Hammasharjat.jpg
pysakointilupa.gif
Vessapassi-tarra.jpg
JaatisWiki on vinkkisivusto, jolle kootaan vinkkejä, linkkejä, tietoa ja luovaa ajattelua, jotka voivat tuottaa iloa ja/tai hyötyä vammaisille lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen. JaatisWiki perustuu wiki-tekniikkaan ja vapaaehtoiset pääsevät itse muokkaamaan näitä sivuja. JaatisWiki on julkaistessa lite-muodossa, vinkkisivuja avataan sitä mukaa kun niitä saadaan muokattua julkaisukuntoon.

Vinkit Kun tutustut vinkkeihin, muista olla kriittinen tiedon suhteen, niin kuin aina muulloinkin. Vinkit kertovat usein jonkun lapsen ja perheen omasta kokemuksesta, eikä kaikkea tietoa ole tutkittu tieteellisen tutkimuksen kriteerit täyttävässä tutkimuksessa. Mikä sopii yhdelle, ei ehkä sovi toiselle. Liity siis mukaan, lisää omat vinkkisi ja korjaa havaitsemasi puutteellisuudet. Kaikki näiden sivujen sisältö on vapaasti hyödynnettävissä vammaisen lapsen ja nuoren ja perheen iloksi ja hyödyksi. Kun lainaat tekstiä, muista mainita lähde.Katso tästä, mitä sivuja wikiin on tulossa!


Miten voit auttaa JaatisWiki tarvitsee apuasi! Tule mukaan rakentamaan näitä sivuja. Mukaan ovat tervetulleita kaikki, joiden vinkeistä ja tiedoista voi olla iloa ja/tai hyötyä - vanhemmat, läheiset, vammaisten lasten parissa työskentelevät ammttilaiset, järjestöjen työntekijät. Voit auttaa lisäämällä omat vinkkisi jo olemassa olevien jatkoksi tai päivittämällä tietoja.


Yhteystiedot Sivuja hallinnoi Jaatinen, vammaisperheiden monitoimikeskus ry, voittoa tavoittelematon, vammaisten lasten vanhempien perustama yhdistys, jonka tavoitteena on välittää tietoa ja edistää luovaa ajattelua vammaisten lasten asioissa. Ota mielellään yhteyttä kaikkien JaatisWikiin liittyvien kysymystesi kanssa.


Lue lisää JaatisWikistäLiity mukaanOhjeita wiki-kirjoittajilleKäyttöehdotVastuuvapausTulossa JaatisWikiin


JaatisWikin sivujen määrä tulee kasvamaan pian. Wikin sivuja luodaan aikaisempien Jaatisvinkkien pohjalta ja niitä lisätään sitä mukaa, kun ne saadaan viimeisteltyä julkaisukelpoisiksi. Tulossa ainakin:

Vanhemmille ja muille vammaisen lapsen asioista kiinnostuneille:


Tervetuloa, uusi wikikäyttäjä!
 • Lue miksi tämä sivu on olemassa ja miksi juuri Sinun kannattaa liittyä mukaan.

Keskustelupalstoja
 • Netin keskustelupalstoja vammaisten lasten ja nuorten vanhemmille ja vammaisille henkilöille. Tietoa ja vertaistukea, yhteys muihin perheisiin.

Blogeja ja sivuja
 • Blogeja ja sivuja, jotka saattavat kiinnostaa vammaisperheitä.

Vammaisjärjestöjä
 • Vammaisjärjestöjen esittelyt vammaisen lapsen/nuoren perheen näkökulmasta. Vammaisjärjestöillä on perheille paljon tarjottavaa, lue tästä, mitä.
 • Hyvä järjestön edustaja! Liity wikiin, päivitä järjestönne tiedot tai jos puuttuu kokonaan, lisää joukkoon!


Vinkit - vinkkejä ja tietoa lapsen ja nuoren asioista:


Perustarpeita
 • Asiaa lapsen perustarpeista. Ainakin johdatus kommunikaatioon ja vinkkejä/tietoa pukeutumisesta, ravitsemuksesta, vatsantoiminnasta, vuodevaatteista, nukkumisesta.

Taitojen kehittäminen (vinkit)
 • Käytännön vinkkejä taitojen kehittämiseksi. Ainakin kommunikaatioon, leikkimiseen, askarteluun, käsien käyttämiseen, motoriseen leikkiin ja näön käyttöön.

Kuntoutus (tieto)
 • Tietoa kuntoutuksesta. Ainakin kuntoutussuunnitelma, terapiat, kotikuntoutusmenetelmiä, sopeutumisvalmennus.

Apu- ja toimintavälineet
 • Apu- ja toimintavälinevinkkejä. Ainakin kommunikaation, liikkumisen, kuntoutuksen ja leikin, ruokailun, vessan ja pesujen apuvälineistä.
 • Kaikki apuvälinetieto kootaan tämän otsikon alle, jotta tieto löytyy helpommin (vaikka samasta aiheesta olisi asiaa muuallakin).

Koti
 • Vinkkejä kodin ja puutarhan suunnitteluun ja muutostöihin.
 • Kun lapsi kasvaa ja muuttaa omaan kotiin

Liikkuminen
 • Liikkuminen kodin ulkopuolella omalla autolla, kuljetuspalvelulla, julkisilla liikennevälineillä.

Harrastuksia ja hauskanpitoa
 • Vinkkejä harrastamiseen ja hauskanpitoon lapselle ja nuorelle ja koko perheelle

Retki- ja matkakohteita
 • Vinkkejä retkille ja matkoille koti- ja ulkomailla.

Erityisiä tilanteita
 • Vammaisen lapsen kanssa eteen saattaa tulla erityisiä tilanteita ja vinkkejä tilanteiden ratkaisemiseksi kootaan tämän otsikon alle. Esimerkiksi mitä tehdä, kun lapsi karkailee.

Palvelut
 • Käytännön vinkkejä siitä, miten palvelut voivat tukea vammaisen lapsen/nuoren ja koko perheen hyvää elämää.
 • Vammaispalvelun käsikirjasta löytyy paljon tietoa palveluista, joten voimme keskittyä kokoamaan näille wikisivuille perheiden kokemustietoa ja omia vinkkejä. Käsikirjaa ylläpitää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Palvelujärjestelmän kehittäminen ja ohjaus -yksikkö.


TULE MUKAAN RAKENTAMAAN WIKIÄ!
alkuun.gif