Keinut


Keinuminen on mainio harrastus - ja keinua voi monella tavalla, sisällä ja ulkona. Keinuen voi katsoa televisiota, kuunnella musaa, seurustella muiden kanssa. Pienille lapsille voi kätevästi tehdä ulko-olosuhteisiinkin sopivan keinun polkupyörän lastenistuimesta (löytyisikö joltakulta kuvaa sellaisesta, lisää tälle sivulle!). Mutta mitä sitten, kun lapsi kasvaa suuremmaksi? Ihan 'tavallista' puutarhakeinua ei luonnollisesti kannata unohtaa, ja muita ehdotuksia alla.

Sisällysluettelo

Aurinkokeinu
Pesäkeinu
Ratsastuskeinu (pitkäkeinu)
Riippumatto
Riipputuolit (verkko, kangas ja polyrottinkiset)
Ulkokeinuja, muovisia


Aurinkokeinu


aurinkokeinu2-iso.gif
Aurinkokeinu on pehmustettu styroxkuulilla ja päällystetty kankaalla. Se keinuu, pyörii ja joustaa ylös-alas -suunnassa. Keinussa on säädettävä istuma-asento, 5-pisteturvavyöt, niskatuki ja haarakiila. Keinun on suunnitellut vammaisen lapsen äiti. Vuokrattavissa Maliken vuokraamoista, lisätietoja Maliken sivulta.

Pesäkeinu


image.jpg
Pesäkeinuja löytyy aika monista leikkipuistoista ja myös Jaatisen Majan pihalta. Pesäkeinun voi myös ostaa ihan omaksi kotiin, sillä niitä löytyy hyvän kokoisena (halkaisija 100 cm) ja vieläpä ihan sopuhintaan monista kaupoista. (Esimerkiksi Motonet ja lekmer.fi myyvät kesällä 2015.) Kokeile etsiä hakusanoilla Pesäkeinu, Linnunpesäkeinu, Hämähäkkikeinu.
Alisa Sillanpää keinumassa upouudessa keinussaan, kuva Maija Sillanpää.Ratsastuskeinu (pitkäkeinu)


ratsastuskeinu.gif
Ratsastuskeinun päällä istutaan luonnollisesti ratsastusasennossa hajareisin. Istuma-asento hajareisin venyttää mukavalla tavalla reiden lähentäjälihaksia. Keinuja voi pitää kiinni puolista, jotka roikkuvat köysien varassa molemmissa päissä. Jos lapsi ei osaa istua itsenäisesti, avustaja mahtuu istumaan lapsen takana. Ratsastuskeinussa saa hyvät vauhdit sivu- ja etu-takasuuntaan. Jos keinujat keinuvat itsenäisesti, kannattaa varata riittävästi tilaa sen ympärille. Jos keinussa keinutaan vain avustajan kanssa, pienempi tila keinun ympärillä riittää (kuten kuvassa). Keinu toimii hyvin myös seurusteluryhmän osana. Esimerkiksi kuvan keinusta voi seurustella niiden kanssa, jotka istuvat keinua vastapäätä sohvalla (joka ei näy kuvassa).

Kuvan keinu on itse tehty. Vanerista 1200mm pitkä laatikko, joka päällystetty vaahtomuovipehmusteella ja tekonahalla. Keinu voi hyvin olla lyhyempikin, kannattaa mitata käyttäjien mukaan. Kesäisin keinu on katoksen alla terassilla, talvisin sisällä.

Rullan muotoisia ratsastuskeinuja (nimellä pitkäkeinu) ja myös muunlaisia terapiakeinuja myy www.art-henki.fi Jos tiedätte muita ostopaikkoja, kertokaa!

Riippumatto


keinufatboy.gif
Riippumattojakin on erilaisia.

Kuvassa Fatboy® headdemock -riippukeinu, johon kaverukset mahtuvat hyvinkin rinnakkain. Koko 140 cm x 280 cm, saatavana kahdeksaa eri väriä. Keinu on suuri, tarkoitettu ulkokäyttöön. Ellei teillä ole suurehkoa olohuonetta.
alkuun.gif

Riipputuoli


verkkokeinu.gif
Riipputuolissa on yllättävän mukava kiikkua. Liikuntavammaisen lapsen asettaminen keinuun (joka tahtoo livetä alta) on oma temppunsa, mutta kun lapsen siihen lopulta saa, on hänellä hauskaa.

Oikealla kuvassa kankainen riipputuoli, vasemmalla narusta punottu verkkoriipputuoli. Verkko mukautuu kehon muotoon, painoon ja liikkeeseen ja antaa tasaisen tuen vartalolle ja raajoille. Myyjän mukaan toimii paremmin kuin kankainen riipputuoli. Jaatisen testiryhmä on testannut molempia ja on taipuvainen uskomaan tämän. Testiryhmän mukaan narusta punotussa keinussa saa mukavan asennon ja jalatkin mahtuvat mukaan, jos niin haluaa. Naruverkkokeinu on kokeiltavissa Majalla, vammaisperheiden omassa tilassa.

Riipputuolit ovat varsin kohtuuhintaisia ja ostopaikkoja löytyy (mm. netistä) runsaasti. Majan keinu on ostettu apuvälinemessuilta, yhteystiedot www.hamacamundo.fi
riipputuoli.gif
keinujalalla.gif
Polyrottinkiset riipputuolit pysyvät muodossaan, jolloin liikuntavammaisen lapsen tai nuoren siirtäminen keinuun voi olla helpompaa. Monissa on myös jalka mukana. Näitä on erilaisia versioita myynnissä useissa kesäkalusteita myyvissä liikkeissä (ainakin kesällä 2015).


Ulkokeinuja, muovisia


keinupoppy.gif
Muovinen Poppy-keinu soveltuu nuorille ja aikuisille. Vuokrattavissa Malikelta.

Ostopaikka:
www.j-trading.fi
keinu-ulko.gif
Muotoiltu ulkokeinu, jossa on turvavyöt, irrotettava pehmuste ja niskatuki. Kaksi kokoa: M soveltuu lapsille ja nuorille ja L aikuisille. Vuokrattavissa Malikelta.

Ostopaikka: www.compaid.fi

Vastaavanlaisen keinun voit tilata myös Englannista, ks.
Special Needs Toys / Swing Seat
alkuun.gif


Tule mukaan rakentamaan näitä sivuja! Lisää omat vinkkisi ja kokemuksenne, niistä voi olla muille vammaisperheille paljon iloa ja hyötyä. Jos Sinulla on kysyttävää, älä epäröi olla yhteydessä Jaatiseen